UIT-festival Wommels

Ook dit jaar doet Wommels mee aan het UIT-festival. Op 9 september zijn er in diverse plaatsen in de gemeente Súdwest Fryslân en in de Fryske Marren allerlei activiteiten, waarin aandacht is voor cultuur in de brede zin van het woord en het aankomend theaterseizoen. Zo ook in Wommels. Voor jong en oud er is op zaterdagmiddag van alles te bekijken, beleven en te doen op de ‘Grutte en Lytse Terp’.

Behalve het UIT-festival is het ook nog eens Open Monumenten dag. Ook de Wommelser monumenten doen hieraan mee. In Wommels zijn dat de Jacobikerk en It Tsiispakhûs. Zij organiseren ook een aantal activiteiten.

Wat is er in Wommels zoal te doen en ervaren?

De UIT-activiteiten op de Terp vinden plaats vanaf 13 uur. Op de Lytse Terp zijn dan twee podia opgesteld. Hier zullen afwisselend optredens worden gegeven door Harmonieorkest Euphonia, de dansgroepen van Sportcentrum Akkermans, de koren Sjong en Freulesjongers en het jongste jeugdorkest Keep Going. Er is op het terrein horeca aanwezig vanuit It Dielshûs.

Op de Grutte Terp zijn er diverse kinderactiviteiten. Hier komt een activiteit in het mini stadje Tetra Town. Ieder kind of volwassene mag van hergebruikte materialen een vrolijke hoed of pet maken. Je kunt bij hen ook plaats nemen onder een parasol in een ligstoel, gemaakt van hergebruikte materialen. Naast Tetra Town zijn er activiteiten georganiseerd door De Biebmeisjes van de bibliotheek. Zo kun je bij hen meedoen aan ‘Voorlezen à la silent disco’ en is er voor de actieve speurneuzen uit Wommels en omgeving de speurtocht: ‘Zoek het boek en spaar de letters’.

In de kerk zijn vrijwilligers aanwezig die van alles kunnen vertellen over de kerk als monument. Ook is er deze dag een expositie van de Comforters. De comforters maken dekens van patchwork, welke zij opsturen naar mensen in de wereld die zo’n deken goed kunnen gebruiken. Bij de expositie zijn vrijwilligers aanwezig die kunnen vertellen over hun gemaakte werk en het goede doel waar zij dit alles voor doen.

In It Tsiispakhûs is de expositie ‘Hulde aan de koe’ vrij toegankelijk. Daarnaast zijn er ’s middags korte lezingen met dia’s over de geschiedenis van het pakhuis en de buurt. Bovendien kan er een vaartocht worden gemaakt met een oude praam. Kinderen kunnen met een bouwplaat hun eigen pakhuis maken.

Namens ‘de UIT-commissie Wommels’ nodigen wij iedereen uit om deze middag om te komen kijken en luisteren en natuurlijk ook om mee te doen aan de activiteiten in het centrum van Wommels.

Met vriendelijke groet,

Machteld, Willeke, Gerrit, Luuk, Pieteke en Anneke

Het evenement is afgelopen.

Datum

09.09.2023
Verlopen!
QR code