Eindelijk mag 102-jarig Harmonieorkest Euphonia het honderdjarig jubileumconcert geven. ‘Alle vrijwilligers hebben hart en ziel erin gestoken’

Het honderdjarig jubileumjaar van Harmonieorkest Euphonia uit Wommels wordt na twee jaar eindelijk afgerond, met hun jaarlijkse kerstconcert, in de Martinikerk van Bolsward. Zaterdag 10 december vanaf 20.00 uur is het zover. Vanwege het coronavirus en de bijbehorende maatregelen daarbij, werd het twee keer geannuleerd. Daarom is driemaal scheepsrecht voor de enthousiaste muzikanten.

Zangeres Petra Berger gaat met haar pianist het jubileumconcert van extra cachet voorzien. Zij is bekend in zowel binnen als buitenland. Zij heeft diverse rollen gespeeld in musicals, heeft vele solo-optredens verzorgd en albums opgenomen. Het symfonisch harmonieorkest begeleidt Berger bij verschillende muziekstukken en zal ook zelf laten horen welke fraaie muzikale klanken het in de akoestiek in de grote Bolswarder kerk kan produceren.

Primeur: het is het eerste zelfstandige concert van het symfonische harmonieorkest

Secretaris Alexis van Eijk – tevens bastrombonist – heeft er zin in. Vooral ook omdat dit het eerste zelfstandig georganiseerde concert wordt van het symfonische harmonieorkest van Euphonia. Twee jaar na het eeuwfeest heeft de harmonie-afdeling zich afgescheiden van de Guards van Euphonia en van de afdeling MPB, Melody Percussion Band.

De nieuwe stijl van het harmonieorkest behelst dat het steeds meer een symfonisch harmonieorkest aan het worden is, oftewel met steeds meer strijkinstrumenten erbij zoals onder andere cello’s en strijkbassen. Het wordt ook Van Eijk zijn eerste zelfstandig georganiseerde concert voor Euphonia samen met de concertcommissie van het orkest. De 43-jarige trombonist heeft volop ervaring bij vergelijkbare niveau-orkesten in Katwijk en omstreken opgedaan, maar nog niet bij Harmonieorkest Euphonia.

‘Onderscheiden van andere orkesten en echt onze eigen stijl ontwikkelen’

Bij de City Proms in de open lucht in Leeuwarden hebben ze de afgelopen twee jaar ervaring opgedaan in de nieuwe bezetting met meer strijkinstrumenten. Van Eijk: ,,Wij willen ons onderscheiden van anderen en echt onze eigen stijl ontwikkelen. Wat symfonische blaasmuziek inhoudt? Je kunt het vergelijken met filmmuziek en deze stijl van muziek. Daarin verschillen we met andere traditionele harmonieorkesten uit de omgeving. Wij willen graag uniek zijn.”

Het betekent wel dat dirigent Tjeerd Barkmeijer aan de slag gaat en is gegaan met speciaal voor Euphonia muziek te schrijven. ,,Dat is een hele uitdaging.” Want als iets nog niet bestaat, dan kun je niet bestaande bladmuziek gebruiken. ,,Hij heeft onder andere speciaal voor de cello-solisten een stuk gearrangeerd en andere stukken omgeschreven”, zegt Van Eijk bewonderend.

Leden van het orkest komen zelfs uit Groningen en Oosterwolde naar Wommels

De leden komen uit Wommels, maar ook uit andere dorpen en steden: van Bolsward tot Groningen, Gorredijk, Oosterwolde, Scharsterbrug en Sneek. Sinds de promotie van 14 maart 2009 komt Euphonia uit in de eerste divisie. In november 2016 won Euphonia in de eerste divisie tijdens de Open Nederlandse Harmoniekampioenschappen.

Zonder financiële steun van drie Bolswarder stichtingen had ook dit eindconcert van het jubileumjaar overigens niet door kunnen gaan. ,,Je moet zoveel regelen en vooraf betalen, terwijl je niet weet of er voldoende publiek op af komt en er voldoende inkomsten zijn. Het is best een kostbaar iets, zo’n concert.”

‘Muzikaal en organisatorisch het hoogst haalbare neerzetten’

,,En dan hebben we het nog niet eens over de uren die hier in gaan zitten door alle vrijwillige leden in de concertcommissie die hun hart en ziel hierin steken om niet alleen muzikaal het hoogst haalbare er uit te halen maar ook organisatorisch het zo goed mogelijk neer te zetten. Dit geeft hoop voor in de toekomst.”