Over ons

Dirigent    Fotohoekje

ONHK 2019

CMV Euphonia Wommels bestaat uit houtblazers, koperblazers en slagwerk. Het orkest bestaat uit ongeveer 55 leden, voor een gedeelte afkomstig uit Wommels. De laatste jaren trekt het orkest meer en meer leden uit de wijde regio. Diverse leden hebben bij het jeugdorkest van Euphonia hun muzikale opleiding genoten, blijven de harmonie trouw en reizen elke week tot wel 80 kilometer om bij de harmonie te kunnen blijven spelen.

In hoofdzaak worden er concertwerken ingestudeerd. Sinds de promotie van 14 maart 2009 speelt Euphonia in de eerste divisie. Het jongste succes is behaald in november 2016, toen onder leiding van Rolf Verbeek de eerste prijs werd behaald tijdens de Open Nederlandse Harmoniekampioenschappen in Drachten. De toegekende 87 punten waren goed voor een eerste prijs in de eerste divisie.
Het orkest streeft naar een symfonische klankkleur en probeert dit te bereiken door de juiste repertoirekeuze. Samenwerking met collega orkesten, vocaal ensembles en solisten voor concerten dragen hier aan bij. In de afgelopen jaren zijn er samenwerkingen geweest met o.a. Miranda van Kralingen, Iris Kroes, Vocaal Ensemble Collage en Koar Bizznizz. Een goede balans tussen hout- en koper ‘sound’ moet leiden tot een warme, symfonische klankkleur in het orkest.

Elke dinsdagavond repeteert het orkest van 19.30 – 21.45 uur in It Dielshûs in Wommels. Tevens zijn er extra studiedagen en een studieweekend om het repertoire zo goed mogelijk te beheersen en de onderlinge band te versterken. Na elke repetitie is er voor de geïnteresseerden de mogelijkheid om onder het genot van een drankje, gezellig na te praten.

De oorsprong van CMV Euphonia ligt in het jaar 1920 toen Wommels een schoolfeest organiseerde. Er werd aan een korps uit een naburig dorpje gevraagd of zij wilden spelen tijdens het schoolfeest. Dit hebben zij toen ook gedaan, maar… de mensen in Wommels vonden dat dit eigenlijk niet zou moeten kunnen en zo ontstond er het idee om zelf een korps op te richten.
Op 21 september 1920 is men gestart met de fanfare met 17 leden.
Voor fl. 808,- werd de eerste bezetting gekocht. In de statuten werd gemeld dat bestuur en directie het recht hebben, hun die zich niet met kracht toeleggen op de beoefening der muziek, van de ledenlijst af te voeren, met daarbij een aantekening dat de leden zich buiten de vereniging ook christelijk moeten gedragen (anders konden ze geroyeerd worden). 

Dirigent

Tjeerd Barkmeijer is een Nederlandse dirigent en recent afgestudeerd aan de gerenommeerde dirigentenopleiding van het Royal Northern College of Music in Manchester (VK), waar hij studeerde bij Clark Rundell en Mark Heron, en regelmatig les kreeg van Mark Elder. Hij behaalde zijn Master of Music in Performance met lof.
Het hoogtepunt van zijn carrière tot nu toe is het dirigeren van het BBC Philharmonic in een uitvoering met The Noon Witch van Dvorak en Khachaturian’s Piano Concerto met pianist Iyad Sughayer.
Andere professionele orkesten die hij dirigeerde zijn het Savaria Symphony Orchestra, Stavanger Symphony Orchestra, Northern Ballet Sinfonia en muzikanten van Manchester Camerata. Met een grote interesse voor muziektheater dirigeerde Tjeerd verschillende geënsceneerde opera- en operettevoorstellingen, zowel binnen als buiten de RNCM.
Als assistent-dirigent deed Tjeerd waardevolle ervaring op door onder meer Vasily Petrenko, Mark Elder, Andrew Manze en Antony Hermus te assisteren bij het Liverpool Philharmonic Orchestra, Hallé Orchestra, BBC Philharmonic en Noord Nederlands Orkest. In openbare masterclasses en privésessies had hij het voorrecht om te werken met tal van vooraanstaande dirigenten en pedagogen, waaronder Mark Shanahan, Nicholás Pasquet, Mark Stringer, Vassily Petrenko en Neil Thomson.
Als fervent pleitbezorger van nieuwe muziek en minder bekende 20e-eeuwse werken, bracht Tjeerd verschillende nieuwe composities in première voor zowel volledig symfonieorkest als kleinere ensembles.