Fryslân Frij!

14 april 1945 is een van de data die in de boeken staat als dag waarop Fryslân is bevrijd van de Tweede Wereldoorlog. Nu, 78 jaar later, geeft Harmonieorkest Euphonia een gratis toegankelijk bevrijdingsconcert. Om te vieren dat we vrij zijn en ook om via de muziek stil te staan bij gebeurtenissen van toen. Het harmonieorkest staat onder leiding van Ronald Slager.

Tijdens het concert zal onder andere het muziekstuk ‘A story of Anne Frank’ worden gespeeld. Dit muziekstuk is geschreven door Otto M. Schwarz. Hij beschrijft het verhaal van Anne Frank en haar familie. De componist wil hiermee een statement maken tegen elke vorm van racisme. De vioolsolo’s worden gespeeld door Rob Faltin. Naast de muziek is er tijdens het concert ook ruimte voor het imponerende verhaal van en door Josua Ossendrijver en poëzie.

In het voorprogramma en tijdens het drankje na afloop van het concert, zal een duo van Di Gojim optreden. Di Gojim is een klezmerband die al ruim 30 jaar bestaat. Ooit opgericht door een aantal conservatorium studenten die interesse hadden voor klezmer muziek. Dit is een mengvorm van Joodse muziek, zigeunermuziek en Oost-Europese volksmuziek. Vanavond nemen zij u mee in deze muziekstijl.

Aanvang concert: 20.00 uur. Voorprogramma vanaf 19.30 uur. Het concert vindt plaats in de Gasthuiskerk in Bolsward en wordt via een live-stream aangeboden aan diverse verzorgingstehuizen in Súdwest Fryslân. O.a. in Bolsward en Sneek. Er is de mogelijkheid tot een vrije gift na afloop.

Extra toelichting over Josua Ossendrijver:
Josua Ossendrijver (Rotterdam 1943) werd als kind van het Joodse gezin Ossendrijver geboren op een onderduikadres. Direct na zijn geboorte werd hij elders ondergebracht en door zijn pleegouders aangegeven als Klaas Slegt. Zijn ouders en broer David zijn, evenals meer dan tachtig andere familieleden, vermoord in Auschwitz, Sobibor en andere kampen (…). Tijdens het concert vertelt hij op imponerende wijze zijn verhaal en dat van zijn familie. Dit met een verbinding naar het heden.